torstai 2. lokakuuta 2014

Melbourne

Moi kaikki!

Nyt on Melbourne ja Great Ocean Road nähty. Great Ocean Road oli upea tie. Paljon erilaisia maisemia ja näköaloja. Valitettavasti myös turisteja oli aivan älyttömästi. Jokainen pysähdyspaikka kuhisi aasialaisia. Toinen hieman ikävämpi juttu reitin varrella oli jo viime postauksessakin mainittu ilmaisten leirintäalueiden puuttuminen. Tämän vuoksi ajettiinkin sitten tuo reitti läpi päivässä. Suosittelisin Great Ocean Roadia niille, ketkä haluavat nähdä lyhyessä ajassa mahdollisimman monipuolisesti Australian luontoa road tripin muodossa. Reitin varrella on paljon upeaa  meren rantaa, sekä viidakkoisia vuoristomaisemia. Meille se ei kuitenkaan hirveästi lisää tuonut, sillä ollaan tän reilun 8 kuukauden aikana nähty jo aika paljon erilaisia maisemia.



 

Great Ocean Roadin jälkeen oltiinkin jo Melbournessa. Varattiin huone yhdestä ho(s)tellista kolmeksi yöksi, sillä kaupungin karavaaniparkit olivat melko kaukana keskustasta. Ho(s)telli sijaitsi noin neljän kilsan päässä keskustasta ja junalla pääsi kulkemaan mukavasti. Julkinen liikenne tosin oli melko kallista meidän tarpeisiin nähden. Mitään kertalippuja ei ollut myynnissä, vaan ainoa vaihtoehto oli ostaa Myki-kortti ja ladata siihen rahaa. Kortti maksoi 6 taalaa per nuppi ja yhden päivän käyttö reilut 7 taalaa. Tämä teki meidän kolmen päivän keskustassa käymiselle hintaa 54 taalaa. Melko tyyristä siis. Tässa maassa tosin kaikki on niin kallista, ettei oikeen mikään enää jaksa yllättää.

Meidän ho(s)telli oli oikein kiva. S-kirjain on suluissa sen takia, että hinta ja laatutaso oli sama kuin hostelleilla, mutta huoneissa oli omat kylppärit ja pieni keittiö. Ehkä voisi puhua huoneistohostellista, jos sellaisia on edes olemassa.

Melbourne in a nutshell


Melbourne on Australian toisiksi suurin kaupunki. Asukkaita kaupungissa on reilut neljä miljoonaa. Melbourne on jopa ollut Australian pääkaupunki vuosina 1901-1927. Melbournea kutsutaan monesti australian värikkäimmäksi kaupungiksi elävän kulttuurin ja ihmisten laajan etnisen kirjon vuoksi. Metrossa kuulee helposti puhuttavan viittä eri kieltä samaan aikaan.Yksi mainittavan arvoinen etninen ryhmä on kreikkalaiset. Melbournessa on eniten kreikkalaisia Kreikan maan ulkopuolella maailmassa (tulipa hieno lause, mutta pointti lienee tullut selväksi? :D).

Neljän päivän aikana ehdittiin näkemään Melbournea tosi hyvin. Ensimmäisenä iltapäivänä käveltiin ympäri kaupunkia ja käytiin syömässä Chinatownissa. Toisena päivänä ajeltiin rinksaa ilmaisella ratikalla, joka kiertää kaupungin keskustaa, sekä ostettiin 5 taalan liput turistibussiin, joka kiertää hieman laajempaa reittiä kuin ratikka. Käytiin myös pyörähtämässä Queen Victoria -markkinoilla ja Melbournen vanhassa vankilassa, jossa muun muassa yksi Australian kuuluisimmista vangeista, Ned Kelly, hirtettiin. Ehkä hienointa oli vankien kuolinnaamiot, joita oli näytillä useita. Ned Kellyn tarinan innoittamana ladattiin koneelle siitä kertova leffa, Ned Kelly. Saas nähdä millainen on.

Sellejä
Ned Kellyn kuolin naamio (wikipedia)
Tälleen siellä syötiin
Ei ne sellit kovin isoja ollu
Vankilassa on teloitettu myös naisia

Kolmantena päivänä käytiin ilmaisella kolmen tunnin mittaisella opastetulla kävelyllä. Tämä oli tosi mielenkiintoinen ja tuli kuultua paljon kaupungin historiasta ja nykyelämästä. Tiesittekö muuten, että Melbournen nimi voisi aivan hyvin olla Batmania? Toi tulee John Batmanista, joka osti maan aboriginaaleilta 1800-luvun alkupuolella. Halvalla muuten lähti: vuosittain 40 huopaa, 30 kirvestä, 100 veistä, 50 sakset, 30 peiliä, 200 nenäliinaa, 100 paunaa jauhoja ja 6 paitaa. Ilmeisesti abot olivat kuitenkin ymmärtäneet, että näillä Batmanin porukka saa vain läpikulkuoikeuden, eikä koko maata, mutta toisin kävi. Tosin myöhemmin joku herraisopamppu mitätöi sopimuksen, sillä ei maa ollut ikinä abojen, joten ei ne voi myydä jotain mikä ei ole niiden. Aboja kohdeltiin muutenkin kuin eläimiä pitkään, sillä he saivat äänioikeudenkin vasta 1960 luvulla.

Kierroksella nähtiin lisäksi paljon hienoa katutaidetta. Melbournessa voi hakea lupaa katutaiteen tekemiseen ja niitä myönnetään tietyin perustein.  Maalatun taiteen lisäksi nähtiin yarn bombing -taidetta, eli puiden ympärille tehtyjä neuloksia. Nämä ovat aika makeita.

Street art in Melbourne
Yarn Bombing

City of Melbourne

Tänään, eli meidän visiitin viimeisenä päivänä, käytiin kurvailemassa Melbournen F1-radalla. Rata näytti näin kisojen ulkopuolella ihan tavalliselta katu/puistoalueelta.

Panis paalupaikalla

Viimeisenä ennen, kuin lähdettiin kaupungista, käytiin lounaalla. Paikaksi valikoitui Lentil as Anything, joka on voittoa tavoittelematon kasvisruokaravintola. Ravintola toimii lahjoituksilla. Ruoka ei siis suoranaisesti maksa mitään, vaan jokainen maksaa sen mukaan, millaista ruoka oli, tai miten itsellä on rahaa. Ruoka oli erittäin hyvää. Ollikin oikein yllättyi, kuinka hyvää safkaa voi saada aikaan ilman lihaa. Ravintola oli ilmeisen suosittu, sillä vartti sen jälkeen, kun astuttiin sisään, paikka oli aivan täynnä ja osa ihmisistä joutui jopa lähtemään pois, koska tilaa ei yksinkertaisesti ollut. Pärjäisköhän tän konseptin ravintola Suomessa?

Ravintola oli ihan täynnä
Pay as you feel it´s worth
Kasvisherkkua

Sellainen oli siis meidän visiitti Melbournessa. Varsin kiva ja erittäin monipuolinen kaupunki. Tuolta löytyy jotain jokaisen makuun!

Terkuin Elina ja Ola

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida myös anonyyminä!