maanantai 17. maaliskuuta 2014

Käytännön asioita Sydneystä

Moikka, 


Tässä postauksessa kirjoittelen erilaisista käytännön asioista Sydneyssä perustuen omaan kokemukseen. Aiemmassta postauksesta voit lukea enemmän siitä, mitä Sydneyssä kannattaa tehdä. Jos tulee jotain kysyttävää tai postausehdotuksia, niin jätä ihmeessä kommenttia!


Yleistä

Sydney on kallis kaupunki. Viimeisimmän tilaston mukaan maailman viidenneksi kallein. Tämän kyllä huomaa. Ruoka on kallista, asuminen on kallista, kaikki on kallista. Tosin palkatkin on paremmat, kuin muualla Australiassa. Tämä on hyvä pitää mielessä kun miettii, että haluaako tänne jäädä asumaan pidemmäksi aikaa. Olli tuossa juuri tokaisi, että jos olisi tämän tiennyt, ei oltaisi jääty tänne edes kuukaudeksi, vaan siirrytty suosiolla halvemmille alueille.

Kaupunki itsessään on mun mielestä kiva ja täällä on paljon nähtävää, joten ei sinällään ärsytä, vaikka onkin täällä tullut majailtua jo melko kauan (osaltaan tähän vaikuttaa myös se, että saatiin tosi halpa kämppä).

Julkinen liikenne

Julkinen liikenne täällä toimii hyvin. Junia ja busseja menee lähes koko ajan ja varsinkin junat ovat hyvin kohtuuhintaisia (paitsi lentokenttäjuna, joka on kallis). Bussit ovat suhteessa junia kalliimpia. Esim. meno-paluulippu tästä meidän lähiasemalta, Bondi Junctionista kaupunkiin, on 5 taalaa. Matka kestää noin 10-15 minuuttia hieman riippuen millä asemalla jää pois. Sydneyn junien nettisivuilta löytyy erittäin kätevä suunnittelutyökalu, jolla voi etsiä itselleen matkareitin (junat, bussit, lautat) ja tarkastaa ajat ja laiturit.

Asuminen ja asunnon sijainti

Asuminen on Sydneyssä kallista. hostelleissa kahden hengen huone maksaa 70-80 taalaa/yö. Dormeissa voi päästä nukkumaan noin 30 taalalla per nenä. Tästä postauksesta voit lukea meidän hostellisuosituksista ja vinkeistä asunnon hankintaan 

Sijainnilla on myös väliä niin hinnan kuin viihtyvyydenkin suhteen. Itse ollaan viihdytty tässä Bondilla hyvin, ainoa miinus on isojen ruokakauppojen puute. Ollaankin käyty Bondi Junctionissa (kävellen matkaa reilut 2 kilsaa) ruokaostoksilla, sillä pikkukaupoissa on melko kallista. Muita alueita, joissa voisi olla mukava asua ovat tässä lähellä Edgecliff ja sitten keskustan seutu (Darlinghurst, Surry Hills ja ehkä myös Kings Cross)

Kings Crossista kirjoitellaan joka paikassa, että se on vaarallista seutua, mutta me viihdyttiin siellä hyvin eikä tunnettu oloamme mitenkään uhatuksi. Ei myöskään pelottanut, että kamat pöllitään. Tosin me ei hirveästi liikuttu ulkoa yöaikaan, joten vaikea sanoa, millaista meno silloin on. Päivällä ihan asiallista kuitenkin. Mitä nyt ilotyttöjä seisoskelee kadunvarsilla tarjoamassa palveluitaan. Kings Crossissa on paljon yökerhoja ja baareja, joten kai siellä tämän vuoksi on myös baaritappeluita ym. enemmän kuin muualla. Mutta voi sitä turpaan saada Lanun aukiolla Lahdessakin. Suosittelen kuitenkin käymään tutustumassa seutuun ihan itse. Plussana Kings Cross on ainakin halvempi kuin muut osat kaupunkia.

Ostokset

Niin kuin on jo moneen kertaan mainittu, Sydney on kallis, eikä täältä välttämättä kannata juuri mitään ostella. Ruokaa on kuitenkin pakkko ostaa ja ne kannattaa käydä hankkimassa paikallisista isoista supermarketeista. Coles ja Woolworth ovat vähän kuin S- ja K-ryhmä Suomessa. Meidän mielestä Coles on vähän halvempi, mutta mene ja tiedä. Noiden kahden lisäksi täältä löytyy Aldi, joka on vastaava kuin Lidl (itseasissa Aldi on alkuperäinen saksalainen halpakauppa ja Lidl on kopioinut sen konseptin), sekä Harri's Farm, joka myy paljon luomua ja omia tuotteitaan (esim. ihan älyttömän hyvää jogurttia). Harri's Farm on hieman kalliimpi kuin muut.

Pienissä kulmakaupoissa ei todellakaan kannata asioida (ainakaan jos hintoja ei ole selkeästi näkyvillä). Me käytiin ekana päivänä ostamassa pari pientä jogurttia tuollaisesta pikkukaupasta, koska " eihän ne nyt niin kalliita voi olla". Ja kyllä ne vaan voi. 2.5 dl jogurtit maksoivat 5 taalaa kappale! Huh huh. Colesista saa litran jogurttia tuolla hinnalla.

Hedelmät ja kasvikset täällä on yllättävän kalliita. Jos vaan mahdollista kannattaa hedelmät, kasvikset ja lihat ostaa hedelmäkaupasta ja lihakaupasta (esim. tuossa meidän lähi ostoskeskuksessa on vierekkäin Aldi, Coles, hedelmäkauppa ja lihakauppa), sillä ne saa lähes aina sieltä halvemmalla. Lihoista halvimpia ovat kana ja kenguru. Kenguru on lisäksi todella hyvää ja ekologista (elää vapaana, ei kuluta paljoa vettä tai ravintoa), joten suosittelen syömään sitä. Lammas on tosi hyvää kanssa, mutta hintoihin ei olla tässä vielä juurikaan tutustuttu.

Tässä joitain hintaesimerkkejä:
Jogurtti: 4-7 taalaa litra riippuen mitä ja mistä
Banaani 3-5 taalaa kilo
Mansikat 3-5 taalaa/250g
sekaleipä 3-6 taalaa
Kenguru 10-18 taalaa kilo (jauheliha halvempaa)
Kana 7-11 taalaa kilo
Tomaatit 5-8 taalaa kilo
Persikat 3-5 taalaa kilo
 

Ulkona syöminen

Ulkonasyömisen hinnat vaihtelevat suuresti. Lähi ostoskeskuksen nurkalta saa thaimaalaista halvimmillaan 2.5 taalaa/annos. Tosin näissä liha ei ole mitään maailman laadukkainta ja jotain muitakin epämääräisyyksiä saattaa löytyä. Ei näistä kuitenkaan olla vatsaamme kipeäksi kertaakaan saatu. Hyvän lounaan saa 7-8 taalalla, jos viitsii hieman kierrellä ja kaarrella, eikä pysähdy ensimmäiseen paikkaan syömään. Hieman keskeisemmällä sijainnilla olevissa ruokapaikoissa voi joutua pulittamaan annoksesta 10-13 taalaa. Lounasajan jälkeen hinnat nousevat, mutta kyllä reilulla 10 vielä onnistuu ruokaa löytämään.

Kahvi on täällä todella kallista. Long Black, joka on lähimpänä suomalaista kahvia, maksaa 3-5 taalaa per kuppi. Pyytämällä lisäksi little bit of cold milk, ollaan jo melkein suomalaisessa kahvissa. Itse ostettiin pikakahvia (Moccona on tosi hyvää) kaupasta ja ollaan juotu sitä kämpällä. Jos ostetaan kahvia kylillä, otetaan yleensä iso kahvi, joka maksaa 4-5 taalaa ja juodaan se puoliksi.

Tässä vähän meidän mietteitä Sydneystä. Nyt ollaan jo oltu auton kanssa matkalla pari yötä ja lupaan kirjoitella pian näistä kokemuksista, näkemisiin!

Elina (ja Ola)

2 kommenttia:

  1. Luen vakituiseen plogiasi ja se on mielenkiintoinen. Olen vakituinen aussissa asuva ja voin teille kertoa, etta tottakai ruuan hinnat ovat siella turistipyydyksessa Sydneyn keskustassa kalliita. Lahtekaa pikapikaa sielta pois. Maaseudulla hinnat putoo ja heti reilusti. Vaihtakaa se kengurun liha härkään. Tuotenimi on Rump Steak. Puhdasta aussi lihaa joka on todella härkää eikä lehmää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Nyt ollaan jo matkalla kauas kyseisestä turistipyydykssestä ja hieman jo helpottaa :) Täytyykin kokeilla tuota Rump Steakkia!

      Poista

Voit kommentoida myös anonyyminä!