keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Mitä tehdä ja nähdä Sydneyssä?

Moi taas!

Aika Sydneyssä käy vähiin, enää kaksi yötä ja sitten lähdetään. Aikaa tällä seudulla on tullu vietettyä nyt sellaiset 1.5 kuukautta. Ajattelinkin tässä postauksessa kertoa mitä kaikkea Sydneyssä kannattaa tehdä ja nähdä näin omien kokemusten pohjalta.

Eläintarhat, puistot ja akvaariot

Sydneyssä on paljon eläimiin liittyvää tekemistä tarjolla. Tässä tietoa meidän testaamista:
 

Taronga Zoo -eläintarha sijaitsee lyhyen lauttamatkan päässä Sydneyn pohjoispuolella. Täällä kannattaa ehdottomasti käydä, jos eläimet yhtään kiinnostavat. Eläimillä on tosi hyvät oltavat ja Tarongassa voi Australian natiivilajien lisäksi tutustua myös muun muassa kirahveihin (jotka on muuten ihan uskomattoman isoja) ja sarvikuonoihin. Alue on iso ja aikaa vierailulle on hyvä varata koko päivä. Meillä aikaa oli hieman yli 4 tuntia ja kiire meinasi tulla. Hieman siis isompi paikka kuin korkeasaari ;)



Wild Life Sydney Zoo on sisäeläintarha, joka sijaitsee melko lähellä kaupungin keskustaa. Eläintarha on huomattavasti pienempi kuin Tarongan eläintarha, eikä sieltä löydy juuri muita kuin Australian natiivilajeja. Vierailun kohokohta on ehdottomasti viisimetrinen krokotiili Rex, joka on yksi maailman isoimmista vankeudessa elävistä suolavesikrokotiileistä. Rex on todella vaikuttava (ja pelottava) näky uiskennellessaan rauhallisesti ympäri allastaan. Wild Life Sydney Zoo on hyvä kohde vierailla jos aikaa ei ole paljoa eikä ole vielä ehtinyt törmäämään kenguruihin, koaloihin ja muihin Australian elukoihin (80 % Australian eläimistä elää vain ja ainoastaan Australiassa).




Featherdale Wildlife Park on eläinpuisto, joka sijaitsee Blacktownissa, noin 40 kilometrin päässä Sydneyn keskustasta. Blacktowniin pääsee kätevästi junalla (return ticket 7 - 10$) ja juna-asemalta voi puistoon joko kävellä tai mennä bussilla.

Tämä on selkeästi ollut meidän lemppikohde. Puisto on rauhallisella alueella ja eläimet liikuskelevat ihmisten keskuudessa. Täällä saa siis paijat koaloita, kenguruita, emuja, lehmää, vuohia ym. niin paljon kuin sielu sietää. Ihana paikka! 











 












Tämä upea akvaario sijaitsee aivan Sydney Wild Life Zoon vieressä. Akvaario on todella iso ja siellä on paljon nähtävää. Niin paljon, että ei kannata suunnitella vierailua tänne ja eläintarhaan samana päivänä vaikka lähekkäin sijaitsevatkin. Toisen paikan kiertämisen jälkeen ei varmasti jaksa enää keskittyä katselemaan toista.




Tämä huomattavasti pienempi akvaario sijaitsee Manlyssä. Rantapäivän ratoksi ihan mukava vierailukohde, mutta pienuutensa vuoksi jää auttamattomasti kakkoseksi Sydneyn Sea Lifelle. Täältä löytyy tosin upeita isoja rauskuja ja haita.


 

Muuta nähtävää (maksullista)


Madame Tussauds on kuuluisa vahakabinettien ketju, joka on lähtöisin Englannista. Täällä voi ihastella jos jonkinmoisia kuuluisuuksia, mm. Englannin kuningatarta, Obamaa, Elvistä, Marilyniä, monia urheilijoita ja jopa Justin Bieberiä. Osa vahanukeista oli todella taidokkaita ja pelottavan aidonnäköisiä. Osa kuitenkin valitettavasti melkoisen huonosti tehtyjä (mm. Marilyn).

Jos tälläinen huvi kiinnostaa niin ihan hauska paikka. Kannattaa kuitenkin ajoittaa vierailu sellaiseen aikaan, ettei paikalla olisi mitään hirvittävää yleisöryntäystä (arkipäivä paras), sillä muuten valokuvien ottaminen on melkoisen hankalaa ja ihan sama missä seisotkin, olet aina jonkun valokuvaajan tiellä.


 Sydney Tower Eye

Tämä korkea torni sijaitsee aivan Sydneyn keskustassa, Westfieldin ostoskeskuksessa. Tornista on upeat näköalat kaupungin ylle. Kannattaa ottaa kiikarit mukaan!



Sydney Harbour Bridge Climb

Sydney Harbour Bridgelle pääsee kiipeämään. Tosin hinta tuosta lystistä on aivan törkeä 200-300 taalaa per nenä riippuen ajankohdasta. Lisäksi sillalla ei saa itse ottaa kuvia, vaan ryhmänvetäjä ottaa kuvat ja ne voi sitten ostaa 60 dollarilla. Kaameeta rahastusta, eikä siis todellakaan menty tuonne. Tuolta Sydney Tower Eyestä näkee paljon kauemmas ja hinta on huomattavasti sopivampi.

Muuta nähtävää (ilmaista)

Rannat

Iso ja todella siisti ranta. Ollaan sovittu hyvin sekaan joka kerta kun on tuonne menty, vaikka olisikin ollut aurinkoinen lauantaipäivä. Ranta on tosi siisti ja läheisyydessä on hyvät roskikset. Rannalla on paljon hengenpelastajia, mutta silti tuonne hukkuu ihmisiä aina silloin tällöin. Tämä johtuu todennäköisesti melko voimakkaista virtauksista ja aalloista. Rannalla on kyllä hyvät kyltit varoittamassa näistä, mutta harmittavan monet viis veisaavat varoituksista ja uivat kielletyillä alueilla. Aallot tekevätkin tästä rannasta erittäin suositun surffailijoiden keskuudessa. Lapsia en ehkä lähtisi tänne uittamaan.

Reitti on todella kaunis ja matkaa kertyy noin 6 kilometriä. Reitin varrella on vesipisteitä, joissa voi veloituksetta juoda ja täyttää omat pullot. Matkalla on monia upeita rantoja, joille voi pysähtyä uimaan ja lepäämään. Täältä löytyy sopivia rantoja myös lapsille.

Manly Beach sijaitsee Sydneyn pohjoispuolella ja näppärimmin sinne pääsee Sydneystä lautalla. Edestakainen matka maksaa tällä hetkellä 9 taalaa. Me ei oikein lämmetty tälle rannalle. Paljon pienempi kuin Bondi ja ei mitään nurmialueita, missä olisi voinut kuivatella uinnin jälkeen niin, ettei kaikki paikat ole hiekassa. Vessat olivat myös ihan kamalat. Varmaan ihan jees käydä täällä uimassa jos asuu täällä päin, mutta ei ollut meidän mielestä matkustamisen väärti (bondilta 1,5 tuntia yhteen suuntaan bussilla ja lautalla). Myös ravintolat ovat hinnakkaita Manlyllä. Alle 15$ ei meinannut löytää lounasta.

Manlyn pohjoispuolella on enemmänkin rantoja (northern beaches), joita ei olla käyty vielä tutkimassa.

Markkinat

Launtaisin keskustassa järjestetään Paddingtonin markkinat, joista löytää vaatteita, ruokaa, kukkia ja muuta tavaraa. Siistit ja rauhalliset markkinat. Tosin hinnat melko kovat.

Paddyllä on kahdet markkinat Sydneystä. Itse kävimme keskustan lähellä sijaitsevassa Haymarketissa. Ihan kamala mesta. Samanlainen, kuin Tallinnan Merekeskus, mutta kiinalaisilla myyjillä. Ihmisiä ja krääsää kaikkialla. Sopii siis jos viihdyt ihmistungoksessa ostamassa kaikenlaista kiinalaista romua.

Paddyn toiset markkinat sijaitsevat Flemingtonissa, noin 15 kilometrin päässä Sydneyn keskukstasta. Täällä ei käyty, mutta ehkä vielä mennään.

Estonia Housen markkinat

Nämä järjestetään pääsääntöisesti kerran kuussa (joka kuun viimeinen sunnuntai) Surry Hillssissä. Tarjolla on Virolaisia ja SUOMALAISIA tuotteita. Täällä tapaa myös muita suomalaisia. Itse ostettiin täältä ihanaa ruisleipää ja hapankorppuja. Myynnissä myös pullaa, karjalanpiirakoita ja muita suomalaisia leivonnaisia. Tilattavissa myös maksalaatikkoa ja mämmiä (Facebook Vuokko Kuivasniemi)
Lisäksi kaupungissa on paljon muita viikonloppumarkkinoita, joista löytyy Googlesta tietoa.

Vinkkejä

Wild Life Sydney Zoo, Sea Life Sydney Aquarium, Manly Sea Life Sanctuary, Madame Tussauds ja Sydney Tower Eye ovat samaa firmaa jollain tapaa ja niillä on monesti hyviä kimppatarjouksia. Esim. nyt kun me ostettiin liput, maksoivat ne 63 taalaa yhteensä kaikkiin viiteen kohteeseen, eli vajaa 13 taalaa per nenä per kohde. Yksittäiset liput ovat huomattavan kalliita joten kannattaa kurkata, jos löytyisi jotain tämän suuntaista tarjousta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida myös anonyyminä!